9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015,
Αναδημοσίευση από: 

Σε ένα διπλό event τέχνης είχαν την τύχη να παραβρεθούν φίλοι της ζωγραφικής την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου στον χώρο της γκαλερί Theorema : Τα εγκαίνια της ενδιαφέρουσας έκθεσης του σκιτσογράφου και ζωγράφου Θοδωρή Παπαϊωάννου που άρχισαν το απόγευμα, συνδυάστηκαν με τις ομιλίες του Γιάννη Οικονομίδη και του καλλιτέχνη πάνω στον θεματική της βραδιάς με τίτλο «Broken Mirror» (Σπασμένος Καθρέπτης).

Το καλωσόρισμα της παρουσίασης και την εισαγωγή των 2 ομιλητών έκανε η κα Κλεοπάτρα Λιακοπούλου ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιάννης Οικονομίδης.

papaioannou-24

Η ομιλία του Γιάννη Οικονομίδη.

«Πόσες πιθανές αναγνώσεις μπορεί να έχει ένας ζωγραφικός πίνακας;» . Σε αυτή την ερώτηση-διαπίστωση του ζωγράφου Θόδωρου Παπαϊωάννου αλλά και σε άλλα διαχρονικά ερωτήματα απάντησε με τον γνωστό ποιοτικό του λόγο ο Γιάννης Οικονομίδης. Η αναφορά του στην αμφίδρομη σχέση μεταξύ έργου τέχνης και φιλότεχνου κοινού, η προτροπή στην αποφυγή της απλής αφήγησης, η σημαντικότητα των κριτηρίων ανάγνωσης ενός έργου τέχνης αλλά και η σημειολογία που μπορεί να κρύβει αυτό ήταν οι βασικοί άξονες της ομιλίας που μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.

Πρώτη ατομική έκθεση του Θόδωρου Παπαϊωάννου στις Βρυξέλλες.

Αρχιτέκτονας, σκιτσογράφος, ζωγράφος με συνεχόμενη δημιουργική πορεία στο χώρο της Τέχνης από το 1974 και μετά ο καλλιτέχνης Θόδωρος Παπαϊωάννου ξάφνιασε ευχάριστα το φιλότεχνο κοινό που είχε την τύχη να βρεθεί στα εγκαίνια της πρώτης προσωπικής του έκθεσης στη γκαλερί Theorema. Με χαρακτηριστικό ύφος της αυστηρές σκιερές γραμμές, επιρροή φανερή από το αρχιτεκτονικό σχέδιο και την αγάπη του στο σκίτσο, ο Έλληνας καλλιτέχνης παρουσίασε κυρίως πρόσφατες δημιουργίες του που χωρίζονταν σε δύο βασικές κατηγορίες, στα πορτρέτα και στα τοπία. Ο καλλιτέχνης απεικονίζει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο που χαρακτηρίζεται από σχεδιαστική αυστηρότητα και αποσπασματικότητα, πρόσωπα οικεία ή φιγούρες ανθρώπων σε τοπία που του έδωσαν το κίνητρο να τα ζωντανέψει μέσα από το πρίσμα μίας συνειδητής επιλογής μοναχικότητας. Στην ομιλία του ο Θόδωρος Παπαιωάννου έκανε λόγο για τις επιρροές από τον χώρο του κινηματογράφου καθώς και για άλλες βιωματικές στιγμές που τον οδήγησαν στην δημιουργία των έργων του. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε όλη την ομιλία του Θόδωρου Παπαϊωάννου.

papaioannou-5

Στο χώρο της έκθεσης, όμορφη έκπληξη αποτέλεσε η ποιοτική συλλογή κοσμημάτων της γυναίκας του καλλιτέχνη Άννας Παντελίδου η οποία με πολύ πρωτότυπο τρόπο μετέφερε έργα του καλλιτέχνη σε μικρά έργα τέχνης που μπορούν να φορεθούν.

papaioannou-34

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.

Theorema Art Gallery39, rue Berckmans, B-1060 Brussels, Belgium

Artist's Related Posts