Expo: Kostas Spyropoulos “Greek Pop Art”

Κώστας Σπυρόπουλος
“Greek Pop Art”

Η αίθουσα Τέχνης Θεώρημα έχει την τιμή να παρουσιάσει για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες την ελληνική έκφανση της ποπ αρτ και έναν από τους σημαντικούς εκπροσώπους της, τον Κώστα Σπυρόπουλο. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016 (18.00 -21:00), παρουσία του καλλιτέχνη. Ο Κώστας Σπυρόπουλος με τη δουλειά του θέτει σε δοκιμασία τον τρόπο αντιμετώπισης της σύγχρονης ζωγραφικής. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 26 Μαρτίου 2016.

Kostas Spyropoulos
“Greek Pop Art”

La Galerie d’ART THEOREMA a l’honneur de présenter,pour la première fois à Bruxelles, le pop art dans son expression grecqueet un de ses représentants les plus importants, Kostas Spyropoulos. L’époque «floue» d’aujourd’hui «se reflète» à travers les tableaux et les structures de Spyropoulos, leurs couleurs vives et agressives, leur humour et leur attitude ironique envers la prétention.

Theorema Art Gallery: 25.02.2016 – 26.03.2016

“Ο εικαστικός μύθος της Ελληνικής pop art που εκφράζω διδάσκει ότι αξίζει να ζούμε για να αγωνιζόμαστε, να σκεπτόμαστε, να ερωτευόμαστε, και όχι να καταναλώνουμε. Για μένα ο κόσμος είναι χρώματα και σχήματα.”
Κώστας Σπυρόπουλος
Καλλιτέχνης
“Le mythe visuel du pop art grec que je représente, défend les vraies valeurs de notre existence: vivre pour tenter, penser et aimer, et non pas pour consommer. En ce qui me concerne le monde est en formes et en couleurs.”
Kostas Spyropoulos
Artist

“Delivery”
100x100cm

“Διχασμός μίας ημέρας”
50x70 cm

“Εθνικό δελτίο ειδήσεων”
30x40cm

“Έπλενα τα δόντια μου και πήγαινα στο σχολείο με βροχή και ομπρέλα”
50x60cm

“Η διαφήμιση και ο νόμος της σχετικότητας”
60x50cm

 “Η μοναξιά της Αφροδίτης” 100x100cm

“Στο καφενείο στην γωνιά του σηματοδότη με βροχή σκοτώσαμε τον Θεό μας”
80x80cm

“Greek Pop Art”

Κώστας Σπυρόπουλος
“ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΙ”

Το 1994 από τον οίκο Taschen κυκλοφόρησε ο τόμος «Σύγχρονη Τέχνη».

Παρουσιάσθηκαν 102 καλλιτέχνες με ιδιαίτερη αναφορά στους Andy Warhol, Joseph Beus, Gerhard Richter, Jeff Koons, Cidy Sherman, Sigmar Polak έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο τον 20ο αιώνα. Ο Warhol καθιερώνοντας την Pop Art πέτυχε την προσέγγιση της τέχνης με την πραγματικότητα και εκτροχίασε έτσι την ιστορία της τέχνης κάτι που έγινε αντιληπτό γύρο στο 1980.

Η τέχνη έρχεται κοντά στην μαζική κουλτούρα και έτσι η Pop κουλτούρα, η Pop Art γίνεται αυτόματα υψηλή τέχνη κάτι ανάλογο με την όπερα. Μετά το 1960 τα έργα δεν πρέπει να είναι όμορφα, αλλά ενδιαφέροντα. Η ομορφιά αποκλείστηκε βιαίως. Το αισθητικά καλό και η ποιότητα του σχεδίου συνήθως δεν αφορούν το σύγχρονο έργο τέχνης. Το τέλος του μοντερνισμού σήμανε το τέλος της τυραννίας του γούστου.

Η Ελλάδα έρχεται, αναδύεται, μετά από μακρά πορεία ιστορικών αναταράξεων παίζοντας, στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, διαφορετικούς ιστορικούς ρόλους, που κυμαίνονται από τα αυτοκρατορικά χαρακτηριστικά της Αρχαίας Ελλάδας μέχρι την οικονομική και την πολιτιστική υποτέλεια των μεταβυζαντινών χρόνων μέχρι και σήμερα. Η επαναπροσέγγιση της Ελληνικής ζωγραφικής με τα Ευρωπαϊκά κινήματα είναι αδήρητη για να ολοκληρωθεί το κίνημα της Αναγέννησης και του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού που έχουν σαν βάση τους την διανόηση της Αρχαίας Ελλάδας. Οι σύγχρονοι Ελληνόφωνοι θα γίνουν Έλληνες αν γίνουν Ευρωπαίοι και οι Ευρωπαίοι θα αναζωογονούνται προσεγγίζοντας την «Ανατολική» τους μήτρα.

Στην έκθεση που παρουσιάζεται εδώ η γραφή είναι άλλοτε αθόρυβη, άλλοτε ανατρεπτική πάντα όμως οργανωτική. Μερικές φορές γίνεται «άγρια», γιατί είναι πρωτότυπη. Διατηρείται η απόσταση από τα άλλα ρεύματα χάριν της πρωτοτυπίας. Ζωγραφίζοντας προσπαθώ να είμαι μόνο ο εαυτός μου, γιατί όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι.

Αθήνα 2016

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. LIVINGSTONE, M, POP ART, THAMES AND HUDSON, ΛΟΝΔΙΝΟ 2000.
2. HODGES, S, HOW TO SURVIVE MODERN ART, TATE PUBLISHING, ΛΟΝΔΙΝΟ 2009.
3. GOLDSMITH, M.T., THE FUTURE OF ART, STATE UNIVERSITY OF NEW YORK, 1999.
4. ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΙΡΚΟΓΛΟΥ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, ΑΘΗΝΑ 2014.

Κώστας Σπυρόπουλος
“Greek Pop Art”

Ο Κώστας Σπυρόπουλος με τη δουλειά του θέτει σε δοκιμασία τον τρόπο αντιμετώπισης της σύγχρονης ζωγραφικής. Η ποπ αρτ δίνει διαφορετική υπόσταση σε πράγματα καθημερινής χρήσης και τα μετατρέπει σε εργαλεία έκφρασης. Η pop art που υπηρετεί ο Κ. Σπυρόπουλος περιορίζει τη διάκριση ανάμεσα στις έννοιες της εμπορικής και της υψηλής τέχνης. Η έμπνευση των καλλιτεχνών προέρχεται από εικόνες της καταναλωτικής κοινωνίας και της λαϊκής τέχνης.

Η σημερινή “θολή” εποχή “καθρεφτίζεται” μέσα από τους πίνακες και τις κατασκευές του Σπυρόπουλου με τα έντονα-επιθετικά χρώματα, με το χιούμορ, και με ειρωνική διάθεση απέναντι στη σοβαροφάνεια.

Ενόψει της πρώτης ατομικής του έκθεσης στις Βρυξέλλες, ο Κ. Σπυρόπουλος σημειώνει: “Ο εικαστικός μύθος της Ελληνικής pop art που εκφράζω διδάσκει ότι αξίζει να ζούμε και να αγωνιζόμαστε, να σκεπτόμαστε, να ερωτευόμαστε και όχι να καταναλώνουμε”.

Πληροφορίες Καλλιτέχνη 

Ο Κώστας Σπυρόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1952.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Ζωγραφική στο Heron Art Institute του Παν/μίου της Indiana, ΗΠΑ. Από το 1990 μέχρι σήμερα είναι καθηγητής Ιατρικής στο Παν/μιο Πατρών και από το 2000 έως το 2008 καθηγητής Εικαστικής Ανατομίας στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Ιωαννίνων.

Εχει πραγματοποιήσει πάνω από 30 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε γκαλερί και μουσεία. Έχει λάβει μέρος σε πάνω από 35 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε πέντε διεθνείς Μπιενάλε και σε οκτώ διεθνείς Art Fair. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα και σε συλλογές στο εξωτερικό.

About the Artist

Kostas Spyropoulos est né à Patras en 1952.

Il a étudié la médecine à l’Université d’Athènes et la peinture à Heron Art Institute de l’Université de l’Indiana, USA. Depuis 1990, il est professeur de médecine à l’Université de Patras et de 2000 à 2008 professeur d’anatomie artistique à l’Ecole des Beaux-Arts de l’Université de Ioannina.

Il a présenté plus de 30 expositions individuelles en Grèce et à l’étranger dans des galeries et des musées. Il a participé à plus de 35 expositions collectives en Grèce et à l’étranger. Il a participé à cinq évènements ‘Biennale’ et à huit ‘International Art Fair’. Ses œuvres figurent dans des collections privées et des musées en Grèce et dans des collections à l’étranger.

Artist's Related Posts

Video: Ο Kώστας Σπυρόπουλος – Pop Art @ Theorema Art Gallery

Ο εικαστικός Κώστας Σπυρόπουλος, η ελληνική έκφραση της ποπ αρτ, στην αίθουσα τέχνης Theorema, μιλά για την πορεία του, την έκφραση της τέχνης και την ζωγραφική.